این رتبهبندی موسسات را در حوزههای کشاورزی و جنگلداری، هنر، طراحی و معماری، کسب و کار و مدیریت، اقتصاد و اقتصادسنجی، آموزش، مهندسی و فناوری، تاریخ، فلسفه، الهیات، حقوق / حقوق و مطالعات حقوقی، علوم پزشکی و بهداشت، علوم طبیعی، علوم اجتماعی و غیره بررسی میکند.
این رتبهبندی به بررسی کشورها، موسسات و دانشمندان ۲۱۸ کشور، ۱۰ منطقه شامل آفریقا، آسیا، اروپا، آمریکای شمالی، اوقیانوسیه، اتحادیه عرب، آمریکای لاتین، منطقه اقتصادی اروپا، بریک ( چین، برزیل، روسیه و هند)، آمریکای لاتین و کومسا( شرف و جنوب آفریقا و جهان میپردازد.
این شاخص جدید در سال ۲۰۲۱ توسط دکتر مورات آلپر و جیهان دوگر تاسیس شد و از شاخصهای علمی منحصر به فردی برای رتبهبندی علمی دانشمندان و دانشگاهها استفاده کرده است. نمایه علمی “AD” اولین و تنها مطالعهای است که ضرایب تولید کل و شش ساله دانشمندان را بر اساس امتیازهای h-index و i۱۰ index و استناد نشان میدهد.
به زبانی دیگر شاخصها و زیرشاخصهای رتبهبندی «نمایه علمی AD» شامل شاخص کل H، شاخص H شش سال گذشته، شاخص کل i۱۰، شاخص i۱۰ شش سال گذشته، مجموع استنادها و استنادات ۶ سال گذشته است.
چنین تحلیلهایی به آشکار کردن نتایج میانمدت و بلندمدت سیاستهای مختلف اجرا ش
ده توسط دانشگاهها و موسسات علمی میپردازد که از جمله آن میتوان به سیاستهای مربوط به جذب دانشجو و حفظ دانشگاه، سیاستهای حقوقی، مشوقهای دانشگاهی و محیط کار علمی اشاره کرد.
علاوه بر وظایف رتبهبندی، به کاربر امکان میدهد تا یک تجزیه و تحلیل تحصیلی کارآمد را برای بررسی و شن
اسایی پروفایلهای نادرست و غیراخلاقی، تقلب، جعل، انحراف، تکثیر، ساخت، مهرگانی، نویسندگی ناعادلانه و انواع
ظاهرات تضییع اخلاقی ارائه دهد.
معیارهای سنجش رتبه بندی AD
شاخص امتیاز کل h-index به ترتیب شامل نمرات «h-index کل»، تعداد کل استنادها و شاخص i۱۰ کل است. مجموع نمرات شاخص h، . تعداد کل استنادها،
کل امتیازات شاخص i۱۰ و نمرات h-index شش سال گذشته) رتبه بندی بر اساس نمرات h-index در ۶ سال گذشته با استفاده از معیارهایی مانند نمرات h-index شش سال گذشته، تعداد استنادها در ۶ سال گذشته، امتیازات شاخص i۱۰ شش سال گذشته و مجموع نمرات h-index ) سنجیده میشود.
شاخص i۱۰ index یک سرویس منحصر به فرد است که فقط توسط نمایه علمی AD ارائه می شود. این یک سیستم رتبه بندی برگرفته از شاخص i۱۰ برای نشان دادن بهره وری دانشمندان در انتشار مقالات علمی با ارزش است. این شاخص تعداد مقالاتی که استنادهای آن ۱۰ مرتبه یا بیشتر بوده را نشان میدهد و بیانگر تعداد کل مقالات دانشمند نیست. رتبهبندی بهرهوری ابزاری است که پربازدهترین دانشمندان را در یک رشته، دانشگاه و کشور فهرست میکند و میتواند به توسعه مشوقها و سیاستهای دانشگاهی کمک کند.
معیارهای رتبه بندی برای شاخص کل i۱۰ به ترتیب شامل کل امتیازات شاخص i۱۰، کل نمرات h-index، تعداد کل استنادها و امتیازات شاخص i۱۰ شش سال گذشته است. امتیازات شاخص i۱۰ با استفاده از معیارهای امتیازات شاخص i۱۰ شش سال گذشته، نمرات h-index شش سال گذشته، تعداد استنادات در ۶ سال گذشته و مجموع نمرات شاخص i۱۰ سنجیده میشود.
شاخص استناد یک سرویس منحصر به فرد است که فقط توسط نمایه علمی AD ارائه میشود. این یک سیستم رتبه بندی است که از تعداد استناد به مقالات علمی دانشمندان در گوگل اسکولار بدست میآید. شاخص استنادی، دانشمندانی را فهرست میکند که نشریات علمی آنها در یک رشته، دانشگاه و کشور دارای بیشترین ارزش است و مانند شاخص i۱۰، این رتبهبندی میتواند راهنمای توسعه مشوقها و سیاستهای دانشگاهی باشد.
رتبه بندی بر اساس تعداد کل استنادها به ترتیب با استفاده از معیارهایی مانند تعداد کل استنادها، کل نمرات h-index، مجموع نمرات شاخص i۱۰ و تعداد استنادها در ۶ سال گذشته سنجیده میشود. رتبه بندی بر اساس تعداد کل استنادها در ۶ سال گذشته با استفاده از معیارهای تعداد استنادها در ۶ سال گذشته، نمرات h-index شش سال گذشته، امتیازات شاخص i۱۰ شش سال گذشته و تعداد کل استنادها انجام شد.
واحد نجف آباد، برترین دانشگاه خصوصی ایران
نمایه علمی AD برای رتبه بندی کشورها از چهار معیار استفاده میکند که شامل تعداد دانشمندان ۳ درصد برتر جهان؛ تعداد دانشمندان در فهرست ۱۰، ۲۰، ۴۰، ۶۰ درصد و ۸۰ درصد برتر جهان، تعداد دانشمندان فهرست علمی AD است. پس از اعمال هر سه معیار مذکور، برای معیار چهارم از رتبه جهانی دانشمند ممتاز آن کشور نیز استفاده می شود.
در جدول زیر رتبه کشورها به همراه برترین دانشگاههای دولتی و خصوصی آورده شده است:
بر اساس دادههای نمایه علمی AD ایران توانسته از کشورهایی مانند ترکیه (با رتبه جهانی ۳۱)، روسیه (با رتبه جهانی ۳۲)، لهستان (با رتبه جهانی ۳۶)، آرژانتین (با رتبه ۴۰) و ایسلند (با رتبه ۵۰) پیشی بگیرد.
حضور ۱۲۴ واحد دانشگاه آزاد در لیست برترین دانشگاههای نمایه AD
«نمایه علمی AD» تنها سیستم رتبهبندی دانشگاه/موسسه است که توزیع دانشمندان در یک مؤسسه را بر اساس صدکهای ۳، ۱۰، ۲۰، ۳۰، ۴۰، ۵۰، ۶۰، ۷۰، ۸۰ و ۹۰ تجزیه و تحلیل میکند. علاوه بر رتبه بندی کشوری، قاره ای و جهانی کلیه موسسات، در بخش “نوع موسسه” رتبه دانشگاه ها در بین همه دانشگاهها، دانشگاه های خصوصی و دانشگاه های دولتی به صورت جداگانه ارائه شده است.
«نمایه علمی AD» تنها منبعی است که می توانید همه مؤسسات را بر اساس شاخص کل H، شاخص H شش سال گذشته، شاخص کل i۱۰، شاخص i۱۰ شش سال گذشته، مجموع استنادها و استنادات ۶ سال گذشته رتبهبندی میکند
رتبهبندی دانشگاه «نمایه علمی AD» نه تنها حوزههایی را که دانشگاه در آنها بهترین یا متمرکز است را نشان میدهد، بلکه نتایج سیاستهای جذب دانشمندان مؤسسات را نیز منعکس میکند. این ویژگی بیانگر توانایی مؤسسات را در جذب دانشمندان موفق بوده و توانایی آنان را در ارتقاء پیشرفتهای مختلف و حفظ دانشمندان آشکار میکند.
۴۲۴ دانشگاه، موسسه و پژوهشگاه از ایران در رتبهبندی برترین دانشگاههای ۲۰۲۴ نمایه علمی AD حضور دارند که از این تعداد، ۱۲۴ واحد مربوط به دانشگاه آزاد اسلامی هستند.
۳۰ دانشگاه برتر این لیست که در ۲ بخش غیر دولتی در جدولهای زیر آورده شده است:
بر اساس دادههای نمایه AD، ۱۲۴ واحد از دانشگاه آزاد اسلامی توانستهاند در لیست برترینها حاضر شوند.
۳۰ دانشگاه برتر این لیست که در ۲ بخش دولتی در جدولهای زیر آورده شده است:
۳۰ هزار دانشمند ایرانی، جز برترینهای نمایه AD
از بین یک میلیون و ۴۴۳ هزار و ۷۹ دانشمندی که توسط نمایه AD برتر شناخته شدند؛ ۳۰ هزار و ۶۲ دانشمند از ایران هستند که اسامی آن در جدول زیر آورده شده است: